Highlights at Hybriden so far 13 February, 2019 – Posted in: Uncategorized

A lot of things have happened since we opened Hybriden in early 2016. Here’s a taste of some of the most memorable exhibitions:

Opening
CBK hade precis lämnat Kulturhuset Mazetti och flyttade ihop med Tusen Serier som lämnade sin mindre lokal på Mitt Möllan. I samband med detta släppte CBK ett nytt nummer av CBA, det första med en (nästan) helt ny redaktionsgrupp, och vi gjorde en grupputställning tillsammans där alla som var aktiva i föreningarna bidrog med konst och serier.


AltCom 2016: WORKS
Seriefestivalen AltCom hade startats av CBK 2004 i form av en utställning med tillhörande paneldebatt, men det fanns alltid en tanke om att någon gång göra det till en riktig seriefestival. 2010 återupplivades konceptet av Seriefrämjandet som gjorde AltCom som en biennal i tre upplagor.
I samband med att projektet Tusen Serier lämnade Seriefrämjandet och blev sin egen förening följde AltCom med. Sedan dess har den gjorts som ett samarbete mellan Tusen Serier och CBK. Temat 2016 var ARBETE och Hybriden var värd åt den stora vandringsutställningen Attention, work! av slovenska Stripburger.
Vi lånade också lokalerna bredvid till releaseutställningen för Susanne Johanssons Void (Tusen Serier/Wormgod) och till en grupputställning där alla internationella festivalgäster bjöds in att delta och där franska Le Garage L höll workshops i linoleumtryck till sent på natten.

Underlandet: Medicinfolket
Underlandet: Tecknade serier i skuggornas laboratorium
Vi har mest gjort utställningar som vi själva har arrangerat, ofta i samband med release av nya nummer och böcker, men ibland har vi också gästats av utomstående. Underlandets utställningar har ofta gått ut på att experimentera med serieberättande i utställningsrum. Eller snarare i korridoren bakom själva Hybriden.

CBK: Bleed
Ibland gör vi själva mer spektakulära konceptutställningar, som Bleed, CBK’s utställning i samband med releasen av CBA vol 35. Temat var blod. Vi klädde in hela lokalen i skyddsplast och bjöd in intressanta konstnärer och serieskapare att göra sina tolkningar. Det blev en blandning av målningar, teckningar, Barbiedockor fyllda med blod, performance och chokladfontän.

CBK: I don’t want to dream
I samband med releasen av CBA vol 36|37 visade vi en soloutställning med grekiske serieskaparen Spyros Verykios som visade original från en serie helt målad i oljefärg. En metafysisk skräckhistoria som också finns att läsa i CBA vol 36|37, ett nummer med temat: In the pits of madness.

 

Dubbelmoral v2.0
Dubbelmoral var ett gammalt koncept från Tusen Seriers tidiga dagar. Alla medverkande gjorde serier i färgerna gul och blå för att belysa konceptet dubbelmoral ur olika vinklar. Hösten 2017 gjorde vi en uppdaterad version med en del gammalt material och en del nya serieskapare.


CBK: Best of CBK
CBK startade 2001 och blev officiellt en kulturförening 2003, så 2018 var mer eller mindre ett 15-årsjubileum och vi firade det med en retrospektiv utställning där vi visade upp verk från flera av de utställningar som gjorts under åren och där vi hade sparat material som kändes värt att visa upp igen. Utställningen var för stor för att få plats i en omgång så vi delade upp den i två delar.

AltCom 2018: ATT ÖVERLEVA EN DIKTATUR
Några veckor innan valet 2018 kändes det passande att prata om diktaturer, hur de påverkar folket och hur man överlever. Med gäster som själva levt under olika diktaturer gjorde vi en grupputställning på Hybriden. Resten av festivalen spenderades på Panora, Fanzineverkstaden och Plan B där vi också arrangerade noisefestivalen TRAUMA. För varför nöja sig med att arra en festival i taget?

Hyllning till afghanska kvinnor
Farhad Farzad som kommit till Sverige som ensamkommande ungdom från Afghanistan arbetade med bilder av kvinnor och deras styrka i Afghanistan, ett land som knappast är känt för sin jämställdhetspolitik. Det talas dock oftare om manssamhället än om de kvinnor som lever i det.

Här kan du se hela listan med utställningar som varit på Hybriden.